УЧАСНИКАМ ЩОРІЧНИХ ЗБОРІВ ВІЙСЬКОВОГО ДУХОВЕНСТВА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

ONUFRIYDSC_89711Ваше Високопреосвященство, Преосвященства, всечесні отці, шановні військовослужбовці!

Вітаю усіх учасників щорічних зборів військового духовенства Української Православної Церкви, які нині проходять у м. Бердянську, де зовсім нещодавно, 17 травня 2015 року, у кафедральному соборі Різдва Христового відбулася знаменна подія в житті єпархії — прославлення ікони Божої Матері «Троєручиця-Бердянська».

Цьогорічна зустріч відбувається у рік тисячоліття від часу блаженної кончини Рівноапостольного великого князя Володимира. Той факт, що святкування річниці його блаженної кончини випало на період важких внутрішніх та зовнішніх випробувань для нашого народу, є напоумленням Божого промислу для нас, щоб ми не забували про спадщину князя, який стояв біля витоків нашої державності та став Хрестителем нашого народу, і щоб ми намагалися будувати подальше наше життя на основі заповідей Божих.

Вже більше року на сході нашої Держави йде війна, в якій і з одного, і з іншого боку гинуть українці. Ситуація, коли внаслідок бойових дій гинуть громадяни єдиної країни, є неприпустимою; тому необхідно використовувати навіть найменші шанси на мирне врегулювання конфлікту.

У часи цих важких випробувань, які посилає нам Бог, прошу всіх вірних чад Української Православної Церкви берегти любов до Бога та любов поміж собою. Будь-який конфлікт свідчить про те, що любов холоне. Кожен конфлікт не лише розділяє людей на ворогуючі табори, але й відділяє їх від Бога, бо там, де ворожнеча, там немає Христа. Адже наш Бог є Богом Любові (2 Кор. 13, 11).

Господь чітко визначив, що блаженні миротворці, бо саме вони, зокрема, є перепоною на шляху розростання світового зла. Чим більше поширюється агресія, насилля, взаємна ненависть, тим страшнішим стає цей світ. Будь-який масштабний конфлікт є, так би мовити, ядерним вибухом у духовному житті. Його «радіація» невидимо отруює людей, які перебувають навіть на відстані від гарячої точки, насамперед, пробуджуючи в них неприйняття відразу, а потім і ненависть до тих, хто думає не так як вони.

Духовно-пастирська опіка військовослужбовців є одним із пріоритетів діяльності Української Православної Церкви. У цей дуже нелегкий час я закликаю священнослужителів нашої Церкви з особливою увагою ставитись до духовних потреб військовослужбовців. Священнослужителю, який несе душпастирське служіння серед військових, необхідно мати чітке уявлення про те, як здійснюється ця місія. Знаючи і розуміючи особливості служіння серед військовослужбовців, священик зможе допомогти своїй військовій пастві уникати непорозумінь, конфліктів, трагічних помилок, зайвих жертв тощо.

Усі ми відповідальні за те, яким буде майбутнє нашої Батьківщини. Задля цього ми повинні зробити усе можливе і потрібне для блага України, самовіддано й жертовно виконуючи свої обов’язки. Пам’ятаймо, що головною зброєю у нашому житті мають бути любов, терпіння, милосердя та взаємопідтримка. Лише так ми зможемо зберегти нашу єдність, мир на Українській землі та в наших серцях.

Щиро бажаю усім учасникам зборів допомоги Божої та молитовного покрову Пресвятої Богородиці. Сподіваюсь, дорогі отці, що ваші напрацювання та обмін досвідом будуть корисними для всіх, хто несе послух духовно-пастирської місії у Збройних Силах та інших військових формуваннях нашої Батьківщини — України!

Прикликаю на Вас та Ваші труди Боже благословення.

Поделиться в соц. сетях

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
НОВИНИPermalink

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha