РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 2017

ГОЛОВИ СИНОДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
ІЗ ВЗАЄМОДІЇ ЗІ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ ТА ІНШИМИ ВІЙСЬКОВИМИ ФОРМУВАННЯМИ УКРАЇНИ
МИТРОПОЛИТА БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО І БОГУСЛАВСЬКОГО АВГУСТИНА

православним генералам й адміралам, офіцерам,
прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам,
солдатам і матросам, усім працівникам Збройних Сил, правоохоронних органів та інших військових формувань України

Приидите, видим, вернии, где родися Христос,  
последуем прочее, аможе идет звезда с волхвы, восточными цари;  
Егоже Ангели поют непрестанно тамо,  пастырие свиряют песнь достойную,  
слава в Вышних, глаголюще
(сідален після полієлею на Різдво Христове)

Христос рождается!

У Різдвяну світлоносну ніч ми урочисто і радісно прославляємо подію, що відбулася дуже давно за мірками нашого земного життя. Апостол вказує, що Христос народився, егда же прииде кончина лета  (Гал. 4, 4), коли настав для цього час. Безумовно, ця подія є близькою, щільною у духовному вимірі для кожного покоління людей Нового Завіту.

З поняттям «Бог» ми асоціюємо Особистість, Яка є, в першу чергу, всемогутньою і святою. Усвідомлюючи, що Бог Святий, ми, однак, не розуміємо цілком, Який Він: святість Бога стає відчутною настільки, наскільки ми пізнаємо Його. У Старому Завіті з поняттям святості тісно пов’язувався побожний страх і відчуття неподоланної розділеності: Бог є абсолютно недосяжним. Навіть коли Бог відкривався, Він залишався непізнанним у Своїй повноті і суті, коли Він наближався – був нескінченно неприступним; коли звертався до людей – Він все одно перебував за межею будь-якого спілкування. Наближення до Бога вважалось небезпечним: «неможливо побачити Бога і залишитися живим». Так пізнавався Бог старозавітнім людством. Але два тисячоліття тому настав час, який неможливо помістити в рамки нашого світосприйняття: Друга Іпостась Святої Трійці поєдналася з нашим єством. Недосяжний Творець став близьким, Бог прийняв на себе плоть і оселився серед нас. Святість відкрилася зовсім несподівано: святість Божа стала близькою, не перестаючи бути таємничою; вона стала доступною, і, разом з тим, ми не здатні осягнути її; вона огорнула нас – і це не пошкодило нашого слабкого єства. У Христі ми побачили повноту Божества в людській плоті. Святість постала поряд з кожним народженим на землі завдяки Боговтіленню. Таємниця Божества від цього не применшилась: легше уявити і, навіть, усвідомити далекого неприступного Бога, ніж Бога, що виглядає як ближній. Коли ми подумки стоїмо перед Вертепом і бачимо Богонемовля у яслах, ми споглядаємо таємницю ще більшу, ніж таємницю неприступного Бога. Як ми можемо збагнути, що у крихітному беззахисному дитячому Тілі почиває Творець світу? Чи може бути ще переконливішим свідченням того, що безкінечний, досконалий, незбагненний Бог, Єдиний у Святій Трійці, любить і цінує Своє творіння, ніж те, що Він Сам в Особі Божого Сина жив серед людей і спілкувався з ними? Розум людський не вміщує цього. Та й це не дивно, бо Різдво Христове поєднує, по суті, протилежні, несумісні речі і поняття: Діва – народжує; земля – приносить Неприступному в дар вертеп; яслі – вмістилище Невмістимого; пастирі славословлять з Ангелами, побачити яких у Старому Завіті доводилось лише окремим людям; волхви подорожують з небесним світилом – Різдвяною зіркою; заради нас народилось «Отроча младо – Превічний Бог» (кондак свята).

Ми живемо в непростий, трагічний період історії нашої Батьківщини. А саме у часи незгод і випробувань у людях найяскравіше відкриваються як християнські чесноти, так і неприглядні, навіть, ганебні вади, гріхи. Виявлену хворобу своєї душі, яка може мати і хронічний характер, слід невідкладно піддавати інтенсивному лікуванню – гнати з серця неповагу до тих, хто поряд, а також самолюбство, марнославство, дратівливість, викорінювати зло в собі, а не шукати його серед ближніх. Сьогодні через засоби масової інформації у суспільстві насаджується взаємна неприязнь і прагнення віднайти і покарати винних у тому, що ми зубожіли, стали невпевненими у завтрашньому дні, що перебуваємо у постійному страху перед майбутнім. Однак, головний противник благополуччя нашої держави криється у нас самих – це небажання поступитися власними інтересами заради ближнього, підтримати його, промовчати на образу, посміхнутися, хай, навіть, і з гіркотою, на злий погляд. Більше того, слід піклуватись не лише про наших рідних і близьких (хоча про них потрібно піклуватись у першу чергу (див. Тим. 5, 8)), не лише про наших друзів і однодумців, а про тих, хто утискає і кривдить нас (див. Мф. 5, 44), постійно маючи на думці благо всього народу, Вітчизни й Церкви.

Тож, залишивши розчарування, відкинувши будь-які сумніви щодо можливості змінити себе і світ довкола на краще, розпочнімо прийдешній рік благості Божої натхненно і радісно. Підносячи Народженому Спасителю хвалу, щиросердечно подякуймо Богові за все корисне і спасенне, що ми мали у минулому році, за Його великі й щедрі милості. Подякуємо також і за скорботи, які попускає Господь для нашого напоумлення.

Намагаймося витіснити з власного серця заздрощі, байдужість, пиху, злопам’ятство, немилосердя і злобу, плекаймо у собі терпіння, смирення, доброту, чуйність, уважність до потреб ближніх. Звичайно, передусім, подбаймо про мир з Богом. Це наділить нас можливістю бути в мирі і з людьми. Саме так буде можливо хоч трохи змінити світ довкола на краще, бо вся возможна верующему (Мк. 9, 23). Крім того, відомо, що беззаконня ніколи не зможе поглинути світло Христове.

Отож, дорогі брати і сестри, хай рік, що наступає, застане нас схиленими з вдячністю і покорою перед яслами Богонемовляти, хай осяє нас тихе світло Його благості, щоб при зустрічі з нами ближні і дальні відчували, бачили відблиск Божої слави. Адже кожен справжній християнин має свідчити світові, що Христос, Якого ми славимо і за Яким намагаємося прямувати, є Любов (див. 1Ін. 4, 8).

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! — СЛАВІМО ЙОГО!

                                                         

Смиренний
† Августин
з ласки Божої
митрополит Білоцерківський
і Богуславський

Різдво Христове
2016/2017 року Божого,
м. Біла Церква

 

Поделиться в соц. сетях

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
ПривітанняPermalink

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha