ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
ГОЛОВИ СИНОДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ
ЦЕРКВИ ІЗ ВЗАЄМОДІЇ ЗІ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ
ТА ІНШИМИ ВІЙСЬКОВИМИ ФОРМУВАННЯМИ УКРАЇНИ
МИТРОПОЛИТА БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО І БОГУСЛАВСЬКОГО АВГУСТИНА

православним генералам і адміралам, офіцерам, прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам,
солдатам і матросам, усім службовцям і працівникам Збройних сил, правоохоронних органів та інших військових формувань України

Ныне вся исполнишася света,
Небо же и земля и преисподняя:

да празднует убо вся тварь востание Христово,
в Немже утверждается.

(тропар 3-ї пісні пасхального канону)

 

IMG_4226Дякувати Богові, що знову маю можливість з великою радістю у своєму серці звернутися до всіх вас зі словами благої звістки про вокресіння з мертвих Сина Божого Господа нашого Іісуса Христа. Щоб зробити нас причасниками майбутнього вічного життя, Господь втілився, переніс усі труднощі і скорботи земного існування, звершив жертовний подвиг на Голгофі і воскрес, як Переможець над гріхом у людському єстві, смертю і пеклом.

Про великі зміни в долі людського роду свідчить коротке, але вражаюче великоднє привітання: «Христос воскрес!».  Пасха Христова – це унікальна подія, бо всі: і ми, і хто помер до нас, і хто житиме після нас; усі: хто сподобився блаженства у Вічності і хто не скористався можливістю долучитись Царства Небесного – відчували, відчувають і відчуватимуть унікальність Великодня. Душа людська за своєю природою, як влучно висловився церковний учитель другого століття Тертуліан, – є християнкою. Додамо, що вона повинна бути такою і за духом. І хоча ми всі, є дуже різними і ззовні, і внутрішньо, однак, за словами преподоб­ного Серафима Саровського, як успішні праведники, так і затяті грішники, які все ж сподіваються на спасіння, – маємо лише одну суттєву відмінність – ступінь рішучості. Лише рішучість і наполегливість у прагненні бути досконалим, як Отець наш Небесний (Мф. 5, 48), визначає долю людини у потойбічному житті. Отож, нині – найліпший час для рішучого кроку, щоб почати рухатися вперед, змінивши своє ставлення до Бога, людей і до самих себе.

Слово «Пасха», як відомо, у давньоєврейській мові означає «перехід». Перехід від смерті до життя, від ненависті – до прощення, від відчаю – до надії. Цей перехід може відбутися у житті кожного, хто з вірою звертається до Воскреслого Спасителя і довірливо покладається на Його благу волю. «От смерти бо к жизни, и от земли к Небеси, Христос Бог нас преведе» (ірмос 1-ї пісні пасхального канону) – перехід від вічної безнадії до всеохоплюючої радості відбувся не випадково і не сам по собі. Його звершив Воскреслий Христос, Істинний Бог наш, «Нас ради человек и нашого ради спасення страшныя Страсти, Животворящий Крест и вольное Погребение плотию изволивый». Першими пережити цю Пасху – перехід від жалю і пригнічення до радості й незламної мужньої любові до Божественного Вчителя і Спасителя – сподобилися жони-Мироносиці: «Егда же идясте возвестити учеником Его, и се, Иисус срете я, глаголя радутеся» (Мф. 28, 8-9). Потім – Апостоли. Зустрівшись зі Своїм Господом після Його Воскресіння, вони зі стану розчарування і зневіри перейшли до світлої, натхненної впевненості у тому, що Божественний Вчитель насправді є Єдинородний Син Божий, Переможець смерті, Той, Хто подає життя вічне. Тому після П’ятидесятниці радісну проповідь про це вони понесли усьому світу, успішно розбудовуючи Церкву Божу.

Soshestvie_vo_ad_Makedonij_1615._37.5h87_Altenburg_Tyuringiya_Lindenau-muzej_Lindenau-Museum_Дорогі брати і сестри! За прикладом святих Апостолів і жон-Мироносиць ми також маємо обов’язок нести оточуючим і усьому світу Євангеліє Царства Небесного. Митрополит Антоній Сурозський з цього приводу висловився дуже влучно: «Ми повинні жити так, щоб навіть якщо усі Євангелія будуть втрачені, люди могли б прочитати їх за нашими обличчями». І коли сьогодні наш розум, наше серце, все наше єство просякнуте, наповнене життєдайним світлом Христового Воскресіння, збережімо в собі світло Божественного сяйва з Гробу Господнього протягом цілого року до наступної Пасхи і через усе наше життя. Віруючі люди переконуються на власному досвіді, що радість у Христі Воскреслому їм необхідна так, як, наприклад, рослині потрібне сонячне світло. Хай же ніхто не відлучає себе від цієї пасхальної радості! Якщо ми згрішили – не станемо впадати у відчай, а втішаймося, що маємо можливість покаятись і очиститись від гріхів і беззаконня; якщо ображені – досягатимемо замирення молитвою за тих, хто чинить нам прикрості і навіть зло; якщо захворіли – не сумуймо і не ропчімо: хай радість у Христі Воскреслому подасть нам духовну бадьорість і кріпость, які стануть запорукою оздоровлення та зцілення.

Хай же мир, який Воскреслий Христос подарував усьому світу, запанує сьогодні і у нашій Батьківщині. Сьогодні наша особлива молитва – про стражденний боголюбивий український народ. Ми молимося, щоб, нарешті, запанував мир в умах і серцях державних мужів і всіх наших братів і сестер за вірою та по крові. А відтак, сподіваючись на милість Божу, дочекаємось благословенного миру, злагоди, взаєморозуміння в  суспільстві та добробуту в державі.

Дорогі брати і сестри, поспішімо знову і знову розділити Пасхальну радість із кожним, хто сповідує Христа Воскреслого, і разом донесімо цю радість до всіх людей, серед яких ми живемо. Молитовно бажаю всім українським воїнам незмінно перебувати в радості про Христа Воскреслого, отримуючи натхнення і допомогу Божу в наших повсякденних трудах.

Лишаймося дітьми світла, і Христос завжди буде серед нас!

Воістину Христос воскрес!

 

Пасха Христова
2016 року,
м. Київ

 

† Августин,
митрополит Білоцерківський і Богуславський,
голова Синодального відділу УПЦ
із взаємодії зі Збройними силами
та іншими військовими формуваннями України

 

Поделиться в соц. сетях

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
ПривітанняPermalink

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha