ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ГОЛОВИ СИНОДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ІЗ ВЗАЄМОДІЇ ЗІ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ ТА ІНШИМИ ВІЙСЬКОВИМИ ФОРМУВАННЯМИ УКРАЇНИ
МИТРОПОЛИТА БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО І БОГУСЛАВСЬКОГО АВГУСТИНА
православним генералам й адміралам, офіцерам,
прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам,
солдатам і матросам, усім службовцям Збройних Сил, правоохоронних органів та інших військових формувань України

Приступим, свещеноснии, исходящу Христу из гроба,
яко жениху, и спразднуим любопразднственными чинми Пасху Божию спасительную.

(канон Пасхи, піснь 5-та)

Христос воскрес!
Від щирого серця вітаю усіх вас, возлюблені у Господі дорогі брати і сестри цими радісними та життєстверджуючими словами! «Вчора спогребохся Тобі, Христе», – сповіщає нині Свята Церква, і ми якусь мить споглядаємо Страсну седмицю. Минули дні скорботи, пережито Велику п’ятницю, пройшла напружена тиша Великої суботи, коли Превічний Бог почивав у Гробі, а «нині все наповнилося світлом» (канон Пасхи, пісня 3-я). Нетлінне, божественне Світло розігнало пітьму безвиході, стерло печать смутку з наших облич. О, диво: ще вчора ми страждали і почувалися осиротілими і полишеними, а сьогодні – стоїмо перед широко розчиненими вратами Вівтаря і на повні груди вдихаємо свободу, радість, любов і перемогу. Як мироносиці перед гробом Христа, ми не до кінця розуміємо, що відбулося, але трепетно слухаємо слова Ангела: «знаю, що ви шукаєте Іісуса розіп’ятого, Його немає тут – Він воскрес » (Мф. 28, 5-6). Пасха Христова розкриває сенс земного існування людини. Якщо Христос воскрес, тоді і смерть не страшна, бо вона є переходом до нового, кращого світу. Тоді і добро отримає свою нагороду, і неправда – відплату, і злочин – покарання, і віра й надія – виправдання.

«Бог є світло, і немає в Ньому жодної темряви» (1 Іоанн. 1, 5). «А яке це світло?» – запитує святитель Іоанн Златоуст, і сам відповідає: «Світло не чуттєве, а духовне, яке просвіщає душу».
Як промені сонця, що, розливаючись над землею, розсіюють морок і відкривають нашому погляду всю барвисту красу довколишнього світу, тимчасово приховану під покровом ночі, так і світло життя вічного розганяє духовну темряву невідомості, осяває душу, відзеркалюється в умах і серцях людей незбагненним різноманіттям благодатних дарів Божих. «Кожна людина – ніби дзеркало: якщо на неї не впадуть сонячні промені, вона не засяє» – повчав преподобний Паїсій Святогорець. Тобто ми маємо прагнути і постаратися потрапити під промені світла благодаті Божої, щоб виконати заповідь Христа: «Так нехай світить світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф. 5, 16).
Вірним мірилом наявності і кількості духовного світла у нас є, у першу чергу, наше ставлення до ближніх. «Хто говорить, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той у темряві», – свідчить апостол Іоанн Богослов. Тільки любов до ближнього – щира, жертовна, діяльна – робить нас «чадами світла» (Єф. 5, 8) і «синами воскресіння», які «померти вже не можуть, бо рівні Ангелам» (Лк. 20, 36).
Дорогі брати і сестри! Наші добрі справи не слід відкладати «на потім», не треба чекати особливої нагоди, щоб прославити Христа гідними вчинками. Створення міцної православної сім’ї, виховання дітей і молоді в дусі євангельської істини, християнська турбота про воїнів, опіка ближніх, які перебувають в лікарнях, сиротинцях, будинках для людей похилого віку, в місцях позбавлення волі, – все це, як і багато іншого, ми повинні намагатись робити щоденно. Пасхою Христовою ми щороку розпочинаємо новий період і у церковному, і у своєму власному житті, бо Воскреслий Христос дарує нам нові сили для здійснення всіх наших справ – і великих, і малих.
На превеликий жаль, уже не перший Великдень ми зустрічаємо, звідусіль притисненими тяжкими життєвими обставинами. Але попри всі труднощі, які часом нам видаються надмірними чи нестерпними, ми, православні християни, повинні завжди залишатися вірними своєму покликанню – немочі немічних носити (Рим. 15, 1). Наш високий моральний обов’язок – виявляти мужність і стійкість, не падати духом, але, зміцнюючись дарами Пасхи Христової, бути опорою для тих, кому особливо сутужно.
Прославимо ж Воскреслого Спасителя світу не лише церковними піснеспівами, а й євангельськими, добрими справами при кожній нагоді, подаючи іншим приклад християнської любові до ближніх в ім’я Господа нашого Іісуса Христа!
Від усього серця знову й знову вітаю вас, дорогі брати і сестри, зі святом Світлого Христового Воскресіння! Поспішаю розділити радість Святої Пасхи з кожним, хто сповідує Христа Воскреслого, і з усіма людьми, жити серед яких судив нам Господь. Радість, мир, благодатну допомогу Свою у добрих справах хай дарує усім нам Той, Хто сьогодні постав із Гробу – Спаситель світу Христос!

Воістину Христос воскрес!

Пасха Христова
2017 року,
м. Київ

†Августин,
митрополит Білоцерківський і Богуславський,
голова Синодального відділу УПЦ
із взаємодії зі Збройними Силами
та іншими військовими формуваннями України

Поделиться в соц. сетях

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
ПривітанняPermalink

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha